Επιλογή ανεμιστήρα οροφής

anemistiras-orofis-night

Από το σαλόνι της κατοικίας μας μέχρι τη βεράντα του εξοχικού μας και από το κατάστημα μέχρι το χώρο εστίασης που διαθέτουμε, οι ανεμιστήρες οροφής είναι αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών μας στιγμών και πολύτιμος σύμμαχος κατά τον χειμώνα….

Επιλογή ανεμιστήρα οροφής – όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε.

Λένε πως η ιστορία είναι ο καλύτερος κριτής για τα πάντα. Τότε, το γεγονός πως οι ανεμιστήρες οροφής εξακολουθούν να είναι στην «πρώτη γραμμή» των συστημάτων ψύξης– αλλά και θέρμανσης– εδώ και έναν αιώνα, μας αποκαλύπτει πολλά:

α) για την αξιοπιστία τους,

β) για την αποδοτικότητα τους και

γ) για τα ενεργειακά & οικονομικά τους οφέλη.

Για χάρη λοιπόν της ιστορίας ας θυμηθούμε ότι οι πρώτοι ανεμιστήρες οροφής που κατασκευάστηκαν τον 19 ο αιώνα λειτουργούσαν με νερό. Το 1882 ο Αμερικανός ο Philip Diehl είχε την ιδέα να τοποθετήσει ένα μικρό μοτεράκι το οποίο πήρε από μια ραπτομηχανή. Ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας οροφής ήταν πραγματικότητα. Σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται, με ανεμιστήρες που έχουν πλέον εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ώστε να λειτουργούν πιο αποδοτικά και οικονομικά από ποτέ.

Παρακάτω θα παραθέσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να επιλέξετε τον κατάλληλο ανεμιστήρα οροφής ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις οικονομικές δυνατότητες.

 

Τι μέγεθος ανεμιστήρα οροφής θα χρειαστώ;

Ένας πολύ απλός κανόνας είναι αυτός που λέει, «μικροί ανεμιστήρες οροφής για μικρά δωμάτια, μεγάλοι ανεμιστήρες οροφής για μεγάλα δωμάτια».   Η τοποθέτηση ενός μικρού ανεμιστήρα οροφής σε κάποιο μεγάλο δωμάτιο, πρώτον, δε θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεύτερον, θα αποβεί δαπανηρή για το πορτοφόλι σας. Από την άλλη, η τοποθέτηση ενός μεγάλου ανεμιστήρα οροφής σε κάποιο μικρό δωμάτιο πιθανόν να δημιουργήσει ρεύματα αέρα σε υπερβολικό βαθμό. Για αυτό έχει σημασία να μη βιαστείτε κατά την επιλογή.

Κάθε ανεμιστήρας οροφής κατασκευάζεται ώστε να καλύψει κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα σε ένα χώρο. Από άποψης λοιπόν κατασκευής, δύο είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να έχουμε κατά νου για να βρούμε ποιος ταιριάζει καλύτερα για το χώρο μας:

α) ο αριθμός των πτερυγίων και

β) η διάμετρος τους.

Α) Ελέγξτε σε πρώτη φάση εάν ο αριθμός των λεπίδων είναι μονός (3, 5, κοκ) ή εάν ο αριθμός των λεπίδων είναι ζυγός (4, 6, 8).

Β) Εάν ο αριθμός των λεπίδων είναι μονός τότε μετρήστε την έκταση από το κέντρο του ανεμιστήρα μέχρι την άκρη της λεπίδας και πολλαπλασιάστε τον αριθμό αυτό επί δύο.

Αν ο αριθμός των λεπίδων είναι ζυγός τότε μετρήστε την έκταση από την άκρη της μιας λεπίδας μέχρι την άκρη της αντικριστής λεπίδας. Επιλέξτε με βάση τον παρακάτω πίνακα.

 

Χώρος κάλυψης σε τετραγωνικά μέτρα

 • Μέχρι 15 τ. μ. (κουζίνες, μικρές κρεβατοκάμαρες ή καθιστικά)   –>  Επιλέξτε ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο μικρότερη των 110 εκ.
 • Από 15 έως 20 τ. μ. (μεγάλες κρεβατοκάμαρες και υπνοδωμάτια, σαλόνια)   –>  Επιλέξτε ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο 110 έως 130 εκ.
 • Από 20 έως 40 τ. μ. (σαλοκουζίνες, ενιαίοι χώροι)   –>  Επιλέξτε ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο 130 έως 152 εκ.
 • Πάνω από 40 τ. μ. (επαγγελματικοί χώροι, χώροι εστίασης)    –>  Επιλέξτε ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο 152 εκ. και άνω

 

Επιπλέον:

 • Ελέγξτε ότι η γωνία κλίσης των λεπίδων είναι μεγαλύτερη από 12 μοίρες ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη μετακίνηση του αέρα προς τα κάτω. Για οικιακή χρήση συνήθως γωνίες κλίσης από 12 έως 14 μοίρες θεωρείται ότι καλύπτουν τις ανάγκες.
 • Για μεγαλύτερους χώρους ωστόσο ψάξτε ανεμιστήρες οροφής με γωνίες κλίσης από 16 μοίρες και πάνω.
 • Η επιλογή του κατάλληλου ανεμιστήρα οροφής θα εξασφαλίσει το αποτέλεσμα που αναζητάτε για το χώρο σας, είτε πρόκειται για οικιακό είτε επαγγελματικό, και τη μέγιστη εξοικονόμηση χρημάτων για πορτοφόλι σας.

 

Με συμφέρει να τοποθετήσω ανεμιστήρα οροφής;

Ναι. Δεν είναι τυχαίο που μετά από έναν αιώνα οι ανεμιστήρες οροφής υπάρχουν ακόμη σε οικίες, καταστήματα, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι εξαιρετικά οικονομικοί στη χρήση τους, αρκετά πιο φθηνοί από ένα κλιματιστικό. Η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση τα καθιστά ιδιαίτερα προσιτά σε όλους.

Στην πραγματικότητα οι ανεμιστήρες οροφής δεν ψύχουν το χώρο. Η θερμοκρασία του δωματίου μένει η ίδια. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι απομακρύνουν το θερμό αέρα, ειδικά αυτόν που παράγει το ανθρώπινο σώμα, ο οποίος αυξάνεται τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Έτσι, βοηθάνε στην εξάτμιση του ιδρώτα του ανθρώπινου δέρματος. Για αυτό το λόγο η αίσθηση δροσιάς που παράγουν οι ανεμιστήρες οροφής είναι πιο κοντά στη λειτουργία των φυσικών μηχανισμών ψύξης του ανθρωπίνου σώματος.

Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δημιουργούν στροβίλους αέρα τους οποίους ωθούν προς τα κάτω. Ανάλογα το μέγεθος και των αριθμών των λεπίδων, οι στρόβιλοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι ή μικρότεροι. Επίσης, το καλοκαίρι τους ρυθμίζουμε να κινούνται αριστερόστροφα– για να δροσίζουν το χώρο– ενώ το χειμώνα δεξιόστροφα ώστε να εκμεταλλευτούμε και να διανείμουμε το θερμό αέρα στο χώρο μας.

 

Πως είναι ένας «καλός» ανεμιστήρας οροφής;

Εάν θα θέλαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά ενός καλού ανεμιστήρα οροφής σε σχέση με αυτά ενός λίγο πιο «απλού» θα λέγαμε ότι συνοψίζονται στα εξής :

 • Έχουν αριστερόστροφη και δεξιόστροφη κίνηση (για χειμερινή λειτουργία).
 • Έχουν τη δυνατότητα προσθήκης λαμπτήρα φωτισμού.
 • Είναι αθόρυβοι ή τουλάχιστον παράγουν πολύ χαμηλό ήχο.
 • Είναι ενεργειακά χαμηλής κατανάλωσης.
 • Έχουν περισσότερες από τρείς λεπίδες (προωθούν μεγαλύτερο όγκο αέρα άρα εξοικονομούν ενέργεια).

 

Τι πρέπει να γνωρίζω για την τοποθέτηση του ανεμιστήρα οροφής;

Η τοποθέτηση τους είναι γρήγορη και εύκολη. Φροντίστε ώστε ο ανεμιστήρας οροφής να τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου που θέλετε να καλύψετε ώστε να διανέμονται ισόποσα τα στρώματα αέρα. Για μεγάλους χώρους ωστόσο ίσως είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε δύο ή και περισσότερους ανεμιστήρες για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Φροντίστε να υπάρχει τουλάχιστον μια απόσταση 2.5 μέτρων μεταξύ του πατώματος και των λεπίδων του ανεμιστήρα οροφής. Για μια τέτοια απόσταση καλό είναι ο ανεμιστήρας να απέχει από ταβάνι περίπου στα 5 εκατοστά. Για απόσταση μεγαλύτερη των 2.5 μέτρων φροντίστε να προμηθευτείτε κάποια επέκταση που θα προσαρμόσει κατάλληλα τις λεπίδες για την ασφαλή απόσταση τους από την οροφή.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο ανεμιστήρας οροφής έρχεται να προστεθεί δίπλα σε άλλα αντικείμενα που συνθέτουν την συνολική εικόνα του χώρου μας. Πέρα από ένα αντικείμενο με χρηστική αξία λοιπόν, ο ανεμιστήρας οροφής είναι και ένα αντικείμενο που προσδίδει μια ιδιαίτερη αισθητική σημασία στο περιβάλλον που θα τοποθετηθεί. Για αυτό μη βιαστείτε να διαλέξετε. Επιλέξτε ανάμεσα σε υπέροχα σχέδια και δώστε έξυπνες στιλιστικές λύσεις στη διακοσμητικές σας «ανησυχίες». Η ευρεία γκάμα των ανεμιστήρων οροφής που θα βρείτε στην ΑΕΝΑΟΣ μπορεί να καλύψει τις πρακτικές και αισθητικές ανάγκες κάθε χώρου, από σπίτια και καταστήματα μέχρι χώρους ψυχαγωγίας και εκθεσιακούς χώρους, είτε κλειστούς είτε εξωτερικούς. Επισκεφθείτε μας για μια πρόσωπο-με- πρόσωπο κουβέντα.

 

anemistiresorofis.gr

5 Comments
 1. Reply Πολ. Χαρατσίδης 31 Ιουλίου, 2017 at 9:32 πμ

  Πάρα πολύ ωραίες οι πληροφορίες. Αν το ύψος στο δωμάτιο είναι 6 μέτρα θα πρέπει οι ανεμιστήρες να κατεβούν στα 2,5 μέτρα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρω για την απάντησή σας.

  • Reply admin 4 Αυγούστου, 2017 at 7:41 πμ

   Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

   Ναι, αν έχετε τόσο ψηλή οροφή θα πρέπει ο ανεμιστήρας να κατέβει, είτε χρησιμοποιώντας εργοστασιακές προεκτάσεις (προεκτείνουν τον άξονα του ανεμιστήρα) είτε κατασκευάζοντας μια βάση στην οποία θα στηριχθεί ο ανεμιστήρας χωρίς προεκτάσεις.

 2. Reply Διονύσης 26 Αυγούστου, 2019 at 8:06 μμ

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες (όπως και το σάιτ στο σύνολό του). Το ερώτημα μου αφορά επικλινείς οροφές μεγάλου υπνοδωματίου όπου θέλω να τοποθετήσω ανεμιστήρα οροφής. Οι διαστάσεις του δωματιου είναι περίπου 4×2.90x4x3.70 όπου 2.90 και 3.70 είναι το ελάχιστο και μέγιστο ύψος αντιστοιχα. Υπάρχουν ειδικοί ανεμιστήρες οροφής για τέτοιου είδους ταβάνια ή πρέπει να επιλέξω έναν συνηθισμένο με ράβδο προέκτασης; Τί άλλο θα με συμβουλεύατε να προσέξω στην επιλογή ανεμιστήρα οροφής για τέτοιο ταβάνι/δωμάτιο;

 3. Reply ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 28 Ιουνίου, 2021 at 10:09 πμ

  Καλησπέρα, πολύ χρήσιμα όσα λέτε, να ρωτήσω επιπλέον :έχει σημασία η απόσταση των πτερυγίων από τοίχους ή ντουλάπες του δωματίου ευχαριστώ

  • Reply admin 27 Οκτωβρίου, 2021 at 1:53 μμ

   Γεια σας,
   Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας δεν θα χτυπάει σε αντικείμενα και ανοικτές πόρτες από ντουλάπες κ.λ.π.
   Και ναι, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική απόσταση για να μην δημιουργείται επιπλέον αεροδυναμικός θόρυβος.
   Η απόσταση αυτή εξαρτάται από το μέγεθος του ανεμιστήρα, δεν την καθορίζουν οι κατασκευαστές, θα έλεγα 50cm είναι αρκετά.

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.