Αξιοποιήστε στο έπακρο τον ανεμιστήρα οροφής σας

Πανέμορφος ανεμιστήρας οροφής

Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μία βασική έγνοια είναι πως θα μειώσουμε τα έξοδα ψύξης χωρίς να θυσιάσουμε την θερμική άνεση του σπιτιού μας. Οι ανεμιστήρες οροφής προσφέρουν αυτή την ευκαιρία και καλό είναι να γνωρίζουμε πως μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε στο έπακρον ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ανάλογα και με τις δυνατότητες μας…

Πανέμορφος ανεμιστήρας οροφής

Ελέγξτε για την λειτουργία. Σιγουρευτείτε καταρχήν ότι έχετε βάλει τα πτερύγια σε δεξιόστροφη λειτουργία, η οποία μεταφέρει προς τα κάτω τα στρώματα αέρα. Μόλις τα στρώματα αυτά έλθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα, δημιουργείται η αίσθηση της δροσιάς και επιταχύνεται ο ρυθμός με τον οποίο εξατμίζεται η εφίδρωση του δέρματος.

Φροντίστε για την τακτική συντήρηση του. Όπως κάθε συσκευή, έτσι και ο ανεμιστήρας οροφής χρειάζεται μια τακτική συντήρηση ώστε να λειτουργεί ομαλά και αποτελεσματικά. Η σκόνη συσσωρεύεται συνήθως στα πτερύγια με ενδεχόμενο να περιστρέφονται πιο αργά ή να λειτουργούν εκτός ισορροπίας. Ένα βρεγμένο πανί αρκεί για να το καθάρισμα τους.

Λίπανση. Υπάρχουν κάποιοι ανεμιστήρες οροφής που κατασκευάζονται με σφραγισμένα ρουλεμάν ώστε να μην χρειάζονται λίπανση. Ρωτήστε κατά την αγορά του δικού σας ώστε να ξέρετε εάν χρειάζονται περιοδική λίπανση.

Τακτικός έλεγχος. Με τον ανεμιστήρα εκτός λειτουργίας ελέγχετε τακτικά τα πτερύγια για τυχόν σημάδια φθοράς. Επίσης κάντε έναν γενικό έλεγχο ότι δεν έχει χαλαρώσει κάποια βίδα και ότι όλα τα μηχανικά μέρη είναι καλά «δεμένα» μεταξύ τους.

Ρυθμίστε το ύψος τοποθέτησης. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσατε κάποια ράβδο προέκτασης επειδή το δωμάτιο είναι ψηλοτάβανο σιγουρευτείτε ότι το μήκος της ράβδου είναι το σωστό. Όσο μικρότερη η απόσταση που χωρίζει εσάς και τον ανεμιστήρα οροφής τόσο πιο έντονη θα είναι και η αίσθηση δροσιάς. Ωστόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η απόσταση μεταξύ ανεμιστήρα και οροφής. Σε γενικές γραμμές, για ένα δωμάτιο ύψους 3.5 μέτρων είναι καλό να τοποθετηθεί μια ράβδος προέκτασης μήκους 90-120 εκατοστών. Αν ο ανεμιστήρας είναι πιο κοντά στο ταβάνι τότε μειώνεται και ο όγκος του αέρα που διανέμεται στο δωμάτιο.

Ρυθμίστε τα πτερύγια. Τα πτερύγια ενός ανεμιστήρα καθορίζουν και την ποσότητα του αέρα που μεταφέρουν στο δωμάτιο. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρον τις δυνατότητες του ανεμιστήρα σας και να απολαμβάνετε την μέγιστη κυκλοφορία αέρα στον χώρο σας, ρυθμίστε τα πτερύγια σε γωνία 14ο. Αν τα πτερύγια είναι σε μικρότερη γωνία τότε δεν θα προσφέρουν καλή μεταφορά του αέρα. Αν η γωνία είναι μεγαλύτερη τότε τα πτερύγια συναντούν αντίσταση κατά την λειτουργία τους, επιβαρύνοντας έτσι τον κινητήρα με κίνδυνο να προκληθεί κάποια βλάβη. Σε γενικές γραμμές φροντίστε ώστε ο βραχίονας που κρατάει τα πτερύγια να είναι σε γωνία μεταξύ 12ο-15ο ώστε να υπάρχει καλή ροή του αέρα. Επίσης ελέγχετε περιοδικά ότι τα πτερύγια είναι ισορροπημένα ώστε να μην ταλαντεύεται ο ανεμιστήρας.

Χρησιμοποιήστε τον συνδυαστικά. Αν υπάρχει η δυνατότητα και είστε διατεθειμένοι να αυξήσετε λίγο παραπάνω τα έξοδα κατανάλωσης ρεύματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ανεμιστήρα οροφής παράλληλα με το κλιματιστικό σας. Ο ανεμιστήρας θα διανέμει πιο αποτελεσματικά τα ψυχρά στρώματα αέρα του κλιματιστικού και η θερμική άνεση του σπιτιού σας θα βελτιωθεί κατά πολύ. Αυτό θα σας δώσει την δυνατότητα να αυξήσετε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σας μερικούς βαθμούς παραπάνω, με αποτέλεσμα να λειτουργεί πιο οικονομικά από ότι θα έκανε πριν.

anemistiresorofis.gr

No Comments

    Leave a reply

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.