Συχνές ερωτήσεις για τους ανεμιστήρες οροφής

Μοντέρνος ανεμιστήρας οροφής

Ο ανεμιστήρας οροφής αποτελεί μια πρακτική και έξυπνη λύση για να δροσίσουμε τον χώρο στον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το χειμώνα, είναι απλοί στη λειτουργία τους, οικονομικοί στην κατανάλωση ενέργειας και μπορούν να εμπλουτίσουν την αισθητική του χώρου. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τους ανεμιστήρες οροφής καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο.

Ποιος ο λόγος να αγοράσω ανεμιστήρα οροφής;

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τοποθετούμε έναν ανεμιστήρα οροφής είναι για να προσδώσει, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια αίσθηση χαμηλής θερμοκρασίας και δροσιάς κάτω από τον περιβάλλοντα χώρο τον οποίο καλύπτει. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται και τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα αξιοποιώντας τη θερμότητα των σωμάτων θέρμανσης και εξοικονομώντας ενέργεια. Αμφότερες τις εποχές του καλοκαιριού και του χειμώνα, ο ανεμιστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το κλιματιστικό, επιτυγχάνοντας έτσι την βέλτιστη κατανομή δροσερού και θερμού αέρα αντίστοιχα, αλλά και εξοικονομώντας ενέργεια.

Για αυτό το λόγο, ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουμε υπόψη, είναι να έχει ο ανεμιστήρας οροφής τη δυνατότητα αντίστροφης περιστροφής: κατωφερής για το καλοκαίρι, ώστε να προωθεί τα δροσερά στρώματα αέρα προς τα κάτω, και ανωφερής, ώστε να ανακυκλώνονται ομοιόμορφα προς όλο τον χώρο τα θερμά στρώματα αέρα που εκπέμπονται από τις συσκευές θέρμανσης (καλοριφέρ, κλιματιστικά, σόμπες).

Τι πρέπει να ξέρω για τα υλικά κατασκευής των ανεμιστήρων;

Οι ανεμιστήρες οροφής κατασκευάζονται από μια πληθώρα υλικών και τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο κατασκευής. Ποια ή διαφορά; Τα υλικά καθορίζουν μέχρι ένα βαθμό τη συχνότητα συντήρησης και τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα. Υπάρχουν υλικά τα οποία καθιστούν τη συντήρηση πιο συχνή και άλλα που την καθιστούν πιο σπάνια. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες που οι λεπίδες τους είναι από ξύλο δεν παράγουν τόσο μεγάλο όγκο αέρα και ενδεχομένως να χρειάζονται παραπάνω φροντίδα, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι παράγουν και λιγότερο θόρυβο, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για σαλόνια και κρεβατοκάμαρες. Αντίθετα, για την κουζίνα, όπου εκεί βρίσκονται και περισσότερες συσκευές που παράγουν θερμότητα, είναι πιο κατάλληλοι ανεμιστήρες που έχουν μεταλλικές λεπίδες, διότι παράγουν περισσότερο όγκο αέρα και είναι περισσότερο ανθεκτικές στη συχνή χρήση.

Τι πρέπει να ξέρω για τους κινητήρες;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κινητήρων που διαθέτουν οι ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι καθορίζουν ανάλογα την ενεργειακή τους κατανάλωση αλλά και την απόδοση τους. Πολλοί διαδεδομένοι είναι οι κινητήρες συνεχούς ρεύματος (DC), οι οποίοι δεν θερμαίνονται εύκολα και έχουν υψηλή απόδοση. Υπάρχουν και κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), οι οποίοι δεν κάνουν τόσο θόρυβο, αλλά κοστίζουν λίγο παραπάνω.

Παίζει ρόλο το σχέδιο;

Όσο λειτουργικός είναι ο χαρακτήρας του ανεμιστήρα οροφής άλλο τόσο αισθητικός είναι. Πέρα από την αίσθηση δροσιάς, ο ανεμιστήρας μας προδιαθέτει θετικά γιατί δημιουργεί την κατάλληλη αίσθηση ανάλογα το design. Στο σαλόνι μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ανεμιστήρα που να αποπνέει κομψότητα, ίσως με ξύλινες λεπίδες, ενώ στην κρεβατοκάμαρα κάτι πιο απλό, μινιμαλιστικό και αθόρυβο. Για χώρους εργασίας υπάρχουν ανεμιστήρες βιομηχανικού στυλ. Πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο σχεδιασμό των ανεμιστήρων οροφής. Σχέδια πιο κλασικά μέχρι και πιο σύγχρονα, ποικίλα χρώματα και διαφορετικά υλικά μπορούν να καλύψουν τα γούστα και τις απαιτήσεις του καθένα. Το καθένα από αυτά τα στοιχεία αλλά και ο τρόπος που συνδυάζονται προσδίδουν και την ανάλογη αισθητική στο χώρο. Πρέπει να βρείτε πιο ταιριάζει περισσότερο στην ευρύτερη διακόσμηση του χώρου και να «δένει» με τα υπόλοιπα αντικείμενα. Αναλογιστείτε ότι ο ανεμιστήρας οροφής έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, άρα η εγκατάσταση του είναι μια μόνιμη συνθήκη στο χώρο, γι’ αυτό πρέπει να είστε σίγουροι για την επιλογή σας.

No Comments

    Leave a reply

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.