Ανεμιστήρες οροφής: Οδηγός αρχαρίων

anemistiras-orofis-modernas

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά, ακόμα και για την αγορά ενός ανεμιστήρα οροφής. Και επειδή σε κανένα δεν αρέσει η αίσθηση του να είναι πρωτάρης, δεν υπάρχει λόγος να μην απαντήσουμε σε κάποιες βασικές απορίες που μπορούν κάλλιστα να δημιουργηθούν στον οποιοδήποτε πριν την επιλογή και αγορά ενός ανεμιστήρα αλλά και σε όποιον έχει μόλις τοποθετήσει κάποιον στον οικιακό ή επαγγελματικό του χώρο…

Πως μπορώ να καταλάβω εάν ένας ανεμιστήρας οροφής είναι καλής ποιότητας;

Οι ανεμιστήρες οροφής που είναι κατώτερης ποιότητας συνήθως είναι περισσότερο θορυβώδεις. Κοιτάξτε επίσης εάν ταλαντεύονται, καθώς είναι και αυτό μερικές φορές σημάδι μέτριας κατασκευής, αν και όχι πάντα. Επίσης ένας μέτριος ανεμιστήρας οροφής δεν θα προσφέρει καλή κυκλοφορία αέρα. Εάν έχετε τη δυνατότητα να τον βάλετε σε λειτουργία, πριν τον αγοράσετε, τότε σταθείτε από κάτω και ελέγξτε αυτές τις ιδιότητες που αναφέραμε.

Σε γενικές γραμμές αυτά που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά και που κάνουν να ξεχωρίζει ένας καλός από ένα μέτριο ανεμιστήρα οροφής είναι το μέγεθος του κινητήρα, η γωνία κλίσης των λεπίδων, το υλικό των λεπίδων και οι βαθμίδες περιστροφικής ταχύτητας. Για τους πιο τελειομανείς, ελέγξτε τον τύπο των ρουλεμάν– να είναι καλής ποιότητας– και για τους πιο απαιτητικούς δείτε εάν υπάρχουν εξαρτήματα τα οποία περιορίζουν το θόρυβο.

Γιατί ο ανεμιστήρας μου παράγει θόρυβο;

Οι αιτίες για τις οποίες παράγεται ο θόρυβος είναι διάφορες. Μερικές φορές είναι σημάδι κακής κατασκευής ή αδύναμου κινητήρα. Υπάρχουν –δυστυχώς– κατασκευαστές που για να μειώσουν το κόστος, τοποθετούν μέτριας έως και χαμηλής ποιότητας κινητήρες και άλλα εξαρτήματα– όπως τα ρουλεμάν που αναφέραμε– τα οποία ευθύνονται για το θόρυβο που ακούτε. Άλλες φορές ο θόρυβος είναι σημάδι ότι τα μηχανικά μέρη του ανεμιστήρα οροφής χρειάζονται λίγο λάδωμα, οπότε με λίγο λαδάκι διορθώνεται η κατάσταση.

Είναι φυσιολογική η ταλάντευση του ανεμιστήρα οροφής;

Η υπερβολική ταλάντευση όχι. Για ακόμη μια φορά, μερικές εταιρείες για να εξοικονομήσουν χρήματα επιλέγουν φθηνά υλικά για την κατασκευή των λεπίδων με αποτέλεσμα να μην ευθυγραμμίζονται σωστά και να παράγουν την ταλάντευση που παρατηρείτε. Μπορεί η αιτία να είναι το στροφείο στο εσωτερικό του κινητήρα το οποίο δεν λειτουργεί σωστά πάλι διότι είναι χαμηλής ποιότητας. Επίσης ελέγξτε εάν τα εξαρτήματα στήριξης του ανεμιστήρα οροφής είναι καλά και σφιχτά συνδεδεμένα και βιδωμένα. Μια χαλαρή σύνδεση μπορεί να ευθύνεται για την ανισορροπία στην αιώρηση του ανεμιστήρα.

Έχει σημασία ο κινητήρας του ανεμιστήρα οροφής;

Μεγάλη. Όπως είπαμε ένας μικρός ή μέτριας ποιότητας κινητήρας μπορεί να ευθύνεται για τον ενοχλητικό θόρυβο που ακούγεται πάνω από το κεφάλι σας. Ένας μεγαλύτερος και πιο καλής ποιότητας θα λειτουργεί σχετικά αθόρυβα και θα περιστρέφει πιο γρήγορα τις λεπίδες προσφέροντας καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και συνεπώς περισσότερη δροσιά. Ψάξτε για κινητήρες οι οποίοι είναι καλά μονωμένοι, ώστε να είναι προστατευμένοι από υγρασία και σκόνη, και επίσης να είναι «εξοπλισμένοι» με λίπανση διαρκείας ώστε να μη χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας κάθε τόσο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Για την αγορά ανεμιστήρων οροφής ισχύει ότι και για την αγορά των υπόλοιπων αντικειμένων, ειδικά των ηλεκτρικών ειδών: ό,τι δίνεις παίρνεις. Αποφύγετε να πάρετε ό,τι πιο φθηνό υπάρχει.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα επενδύστε λίγα χρήματα παραπάνω. Να είστε σίγουροι ότι θα τα «βγάλει τα χρήματα του» και εξοικονομώντας από τα έσοδα ηλεκτρισμού –γιατί θα δουλεύει καλύτερα με λιγότερη ενέργεια– και γιατί θα τον έχετε για μια ζωή αποφεύγοντας έτσι τα κόστη συντήρησης ή στην χειρότερη περίπτωση, την αγορά ενός καινούριου.

 

anemistiresorofis.gr

No Comments

    Leave a reply

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.