Τα μικρά «μυστικά» των ανεμιστήρων οροφής

Ανεμιστήρας οροφής

 

Μικρότερα ή μεγαλύτερα, όλοι και όλα έχουν τα μυστικά τους. Το ίδιο λοιπόν και οι ανεμιστήρες οροφής. Παρακάτω μας εκμυστηρεύονται κάποια μικρά «μυστικά» τα οποία θα ήταν καλό να τα γνωρίζουμε όταν πρόκειται να αγοράσουμε κάποιον ανεμιστήρα οροφής, ώστε να κάνουμε πιο εύκολη και τη δική μας ζωή αλλά και τη δική τους. …

 

Ισορροπία

Συνήθως όλοι οι ανεμιστήρες οροφής είναι, όπως θα έλεγε και ένας μηχανικός αυτοκινήτων, «καλιμπραρισμένοι». Είναι δηλαδή εργοστασιακά ρυθμισμένοι ώστε να μην ταλαντεύονται. Εάν, ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, ελέγξτε ότι όλα τα εξαρτήματα είναι καλά και σφιχτά συνδεδεμένα. Μερικά φορές συμβαίνει να μην είναι ευθυγραμμισμένη κάποια λεπίδα με τις υπόλοιπες. Απλώς λυγίστε την ελαφρά και προσεκτικά με το χέρι ώστε να τη φέρετε στην ίδια ευθεία. Έχετε υπόψη ότι λίγο-πολύ όλοι οι ανεμιστήρες ταλαντεύονται όταν δουλεύουν στη μέγιστη ταχύτητα.

Οικονομία

Οι ανεμιστήρες οροφής πρωταγωνιστούν μετά από τόσα χρόνια ζωής μεταξύ των τρόπων ψύξης και θέρμανσης. Ένας βασικός λόγος που το κάνουν είναι η εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση τους. Αναλογιστείτε ότι καταναλώνουν από 10 έως 100 watt – ανάλογα το μέγεθος και την ταχύτητα –  σε σύγκριση με τα κλιματιστικά τα οποία καταναλώνουν 600 έως 3.000 watt, και ίσως παραπάνω κάποια μεγαλύτερα και πιο επαγγελματικά μηχανήματα. Επίσης σημαντικό εάν θέλετε να εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα: μια που οι ανεμιστήρες οροφής δεν ψύχουν τη θερμοκρασία του δωματίου μην ξεχνάτε να τους κλείνετε όταν φεύγετε από το δωμάτιο.

Ασφάλεια

Εάν είναι εφικτό, το ιδανικό θα ήταν να στερεωθεί ο ανεμιστήρας σε κάποια κατασκευή από μαδέρια ή δοκάρια στην οροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τοποθέτηση του στο κέντρο της οροφής ενδέχεται να απαιτήσει την προσθήκη κάποιου εξτρά υποστηρίγματος ανάμεσα στα δοκάρια. Φροντίστε να είναι αρκετά γερό και σταθερό ώστε να στηρίξει το βάρος του ανεμιστήρα– υπάρχουν ανεμιστήρες που ζυγίζουν μέχρι και είκοσι κιλά. Για λόγους ασφαλείας οι ανεμιστήρες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από το έδαφος και το λιγότερο 0.5 μέτρα απόσταση από την οροφή. Θεωρείται πως για την βέλτιστη κατανομή του αέρα, καλοκαίρι και χειμώνα, η ιδανική απόσταση μεταξύ εδάφους και ανεμιστήρα είναι μεταξύ 2.5 και 3 μέτρων.

Απόδοση

Μήκος, ισορροπία, κλίση. Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των λεπίδων από τα οποία εξαρτάται και ο όγκος του αέρα που προωθούν. Μεγαλύτερη κλίση γωνίας, μεγαλύτερος όγκος αέρα, άρα μεγαλύτερη και η έκταση που κατανέμονται τα στρώματα αέρα.  Τοποθετήστε τους ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. Αν είναι εφικτό λάβετε υπόψη την τοποθέτηση τους στους χώρους που βλέπει ο ήλιος περισσότερη ώρα σε σχέση με τα υπόλοιπους. Το χειμώνα έχετε κατά νου ότι όσο πιο κοντά είναι ο ανεμιστήρας οροφής σε πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκια, κτλ) τόσο πιο καλά θα μοιράζεται ο ζεστός αέρας και θα θερμαίνεται καλύτερα ο χώρος.

Σύνεση

Όλοι οι ανεμιστήρες οροφής έρχονται «πακεταρισμένοι» με οδηγίες εγκατάστασης οι οποίες μπορούν να σας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα για το πώς να τους τοποθετήσετε. Ωστόσο αν δεν είστε σίγουροι πως ακριβώς να συνδέσετε τα εξαρτήματα και να τοποθετήσετε με ασφάλεια τον ανεμιστήρα οροφής καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Γι’ αυτό υπάρχουν οι τεχνικοί. Είναι προτιμότερο να δεχθείτε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία από το να επιχειρήσετε μια λανθασμένη εγκατάσταση η οποία εντέλει μπορεί να σας κοστίσει παραπάνω και σε χρόνο και σε χρήμα.

 

No Comments

    Leave a reply

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.